Program Za pogovor sta potrebna dva je zasnovan posebej za starše majhnih otrok (od rojstva do 4. leta starosti), pri katerih je bilo ugotovljeno, da imajo jezikovne zaostanke. V majhnih prilagojenih skupinah se starši naučijo praktičnih strategij za pomoč svojim otrokom pri naravnem učenju jezika v domačem okolju. Program se lahko izvede tudi preko aplikacije Zoom.

Program, Za pogovor sta potrebna dva, vas korak za korakom uči, kako postati otrokov najpomembnejši učitelj jezika. Program vam nudi naslednja znanja:

  • prepoznajte otrokovo stopnjo govorno-jezikovnega razvoja in stil komunikacije, na osnovi česar skupaj z logopedom določite naslednje korake in cilje.
  • ugotovite, kaj motivira vašega otroka za komunikacijo.
  • uporabite strategijo »Sledi otroku«, da zgradite njihovo zaupanje in ga spodbudite h komunikaciji z vami.
  • prilagodite vsakodnevne rutine tako, da bo vaš otrok lažje sodeloval in vstopal v komunikacijo.
  • sledite otrokovemu vodenju, da zgradite njegovo samozavest in ga spodbudite h komunikaciji.
  • z otrokom se pogovarjajte na načine, ki mu bodo pomagali razumeti jezik in ga nato uporabljati, ko bo pripravljen.
  • uporabite strategije, ko se z otrokom igrate in berete knjige, da mu pomagate pri interakciji in učenju jezika.

 

Sestava programa:

Orientacijsko srečanje je namenjeno natančni predstavitvi programa. Šele po opravljenem orientacijskem srečanju se odločite ali se boste programa udeležili (60 minut).

Posvet pred programom poteka v obliki individualnega srečanja, kjer skupaj z logopedom določite otrokovo stopnjo komunikacije in njegov stil komunikacije (60 minut).

Osem zanimivih in interaktivnih srečanj v majhnih skupinah ali v individualni izvedbi, ki jih vodi logoped. Na teh srečanjih se naučite o komunikaciji in razvoju jezika ter o tem, kako uporabljati strategije programa v domačem okolju.

Trije individualni obiski za vas in vašega otroka pri vas doma, ki vključujejo analizo video posnetka vas in vašega otroka med skupno interakcijo v različnih dejavnostih.

 

Program Za pogovor sta potrebna dva je na dokazih temelječ in ugleden program, ki je vreden vašega časa.

Program za pogovor sta potrebna dva so razvili logopedi in temelji na obsežnih raziskavah. V klinični praksi so se pokazali pozitivni učinki na komunikacijski razvoj majhnih otrok. Strategije, ki se jih naučite v programu, bodo postale tako naraven del vaše interakcije z otrokom, da jih boste uporabljali še dolgo po koncu programa, ne da bi sploh opazili.

Več o programu si lahko preberete na spletni strani: https://www.hanen.org/Programs/For-Parents/It-Takes-Two-to-Talk.aspx

 

Vir:

It Takes Two to Talk® – praktični vodnik za starše otrok z jezikovnimi zaostanki je vodnik, ki ga boste uporabljali v celotnem programu kot pomoč pri učenju. Ta priročnik opisuje vse strategije, zajete v programu z zelo praktičnimi primeri, kaj reči in narediti s svojim otrokom, da bi spodbujali njegove jezikovne sposobnosti. Zaenkrat je na voljo le v angleškem jeziku.